Anställningsintervju: 5 frågor till IT-experter

Den ena anställningsintervjun liknar inte den andra, vilket HR och rekryterande chef bör ta i beaktning under förberedelserna inför dessa. I slutändan så kan du inte ställa samma frågor till en social media manager som till en controller. Det krävs riktade frågor om kandidatens utbildning, vidareutbildning och yrkeserfarenhet men också för att ta reda på hens förståelse för de nya uppgifterna, för att kunna få en samlad uppfattning om kandidatens kompetens. Vissa IT-chefer fastnar dock gärna i facktermer och misslyckas därmed att lära känna människor och bedöma hur väl de kommer passa in i arbetskulturen.

HR vill veta vad som motiverar

”Bäst är det om avdelningschefen och HR delar på frågorna”, rekommenderar Jürgen Rohrmeier från Pape Consulting Group i en intervju med CIO. ”Chefen är naturligtvis mer intresserad av sökandens specialistkunskaper. HR vill säkerställa att informationen kandidaten angett om sin tidigare erfarenhet stämmer, men intresserar sig också för den sökandes motivation”. Till exempel motivationen bakom ansökan till tjänsten, tidigare jobbyten eller val av studier.

Undvik vanliga frågor

Det är också HR:s uppgift att ta reda på mer om personen som sitter mittemot – om de egenskaper och färdigheter som är relevanta för tjänsten och som kommer till gagn i samarbetet med kollegorna. Pape tycker däremot inte den klassiska frågan om styrkor och svagheter är speciellt bra. ”Det är fullständigt nonsens. Vad ska man göra med svaret på den frågan? Oftast säger bara sökanden att hen är otålig, som svar på frågan om svagheter.

Oväntat och informativt: 5 frågor till IT-experter

Här är istället fem exempel på frågor som ett IT-proffs kanske inte nödvändigtvis förväntar sig, men som du ändå borde ställa:

 1. Vilken chef är din förebild och varför?
  Om den nya medarbetaren ska ha personalansvar kan svaret på den här frågan avslöja hens ledarstil och hur hen interagerar med kollegor och medarbetare. Även om kandidaten ännu inte har någon ledarskapserfarenhet visar svaret på om hen är villig att lära av andra och vilka krav hen har på sin egen ledarroll.

 2. Hur håller du dig ständigt uppdaterad?
  Med tanke på teknikens snabba utveckling får inte IT ligga på latsidan. Svaret på den här frågan avslöjar i vilken utsträckning den sökanden tar ansvar för att utveckla sin kunskap. Man kan höra mellan raderna om kandidaten verkligen är motiverad – det vill säga om hen lär sig på fritiden utav eget intresse eller ”bara” eftersom jobbet kräver det. IT-chefer som är mindre involverade i det dagliga arbetet behöver en strategi för att hålla sig uppdaterade inom tekniken. Även i det fallet kan svaret på frågan vara intressant.

 3. Hur håller du koncentrationen uppe under stress?
  De flesta IT-avdelningar har ofta mycket att göra. Ändå måste anställda fortfarande kunna koncentrera sig på sitt arbete, även med permanent högt tryck och ibland brådskande eller till och med arga förfrågningar från andra avdelningar. Stresstålighet är därför en egenskap som ger sökanden många pluspoäng. Ett alternativ till ovanstående fråga är också ett case, med syfte att ta reda på om den sökande kan hantera stress och högt tryck.

 4. Vad tror du är två av de viktigaste utvecklingsområdena under de kommande tio åren?
  Med hjälp av denna fråga kan du ta reda på om den sökande har ett brett perspektiv på sitt område och om hen kan göra en spontan bedömning av dess utveckling. Du kan också använda frågan för att testa hens förmåga att känna igen trender och därmed kunna skilja vad som är viktigt och oviktigt. Det är också möjligt att ställa en följdfråga om hur hen skulle föra företaget in i framtiden. Då får du nämligen också reda på om kandidaten har ett affärsmässigt sinne och tänker utanför boxen.

 5. Vad gör du för att underhålla ditt interna och externa nätverk?
  Givetvis är du inte på jakt efter en nördig ensamvarg, utan efter en samarbetsvillig medarbetare som allra helst har ett kompetent nätverk som stödjer hen i hens arbete. Det finns ju knappt någon IT-expert som är ett all-round-proffs och IT-branschen har ett större nätverk än någon annan bransch. För dig på HR är det därför intressant att ta reda på om kandidaten aktivt arbetar på sitt nätverk och om nätverket bistår med nya idéer och förslag. Men det interna nätverket är också viktigt. Kan kandidaten snabbt och enkelt börja nätverka och samarbeta med relevanta avdelningar och kollegor? Då får du inte bara en tekniskt kunnig medarbetare utan också en värdefull lagspelare.

Behöver du råd och hjälp av oss när du rekryterar? Kontakta oss här.

Du kanske även är intresserad av:
Rekryterarens guide till effektiva platsannonser
9 saker du bör veta när det är dags att rekrytera
3 egenskaper hos framgångsrika rekryterare

Anställningsintervju: 5 frågor till IT-experter
Tagged on:                     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.