Att samarbeta som arbetsgivare på kandidaternas marknad

Försvarsmakten har gjort ett aktivt val att dela på sina medarbetare med civila arbetsgivare för att snabbt kunna skala upp verksamheten när situationen kräver det. Varje år slutför tusentals personer sin militära grundutbildning och de allra flesta går därefter vidare till ett ”vanligt” jobb hos en ”vanlig” arbetsgivare men fortsätter sin tjänstgöring ett par veckor per år i en så kallad deltidstjänstgöring. För att underlätta arbetar Försvarsmakten med olika arbetsgivare som ser värdet av den kompetens som kan tillföras deras organisation när de anställer personal med ett deltidsengagemang i Försvarsmakten. Som ett led i det arbetet finns Soldatkarriar.se, en plattform som sammanför deltidsengagerade i Försvarsmakten med lediga tjänster hos arbetsgivare.

Soldatkarriär.se – digital mötesplats
Jonas Wannberg, HR-strateg hos Försvarsmakten på sektionen för arbetsgivarrelationer, berättar: ”Det var viktigt för oss att hitta en skalbar lösning som är lättanvänd för både kandidater och arbetsgivare, därav att valet föll på en digital plattform som kunde konfigureras och anpassas för en del av våra unika behov. Soldatkarriar.se går nu in i sitt tredje år och resultatet är fortsatt bra med en ökande trafik från målgruppen samtidigt som antalet relevanta jobbannonser från våra samarbetspartners ökar på sajten. Viktigaste av allt är att vi får återkopplingen från många av våra samarbetspartners att man anställer de som ansökt via soldatkarriar.se”.

CareerBuilder och Försvarsmakten
När CareerBuilder kom i kontakt med Försvarsmakten och fick höra om visionen att sammanföra militär personal med den civila arbetsmarknaden såg vi snabbt möjligheten att hjälpa till. Vår passion för digital kandidatattraktion och att hjälpa kandidat och arbetsgivare att hitta varandra genom smart teknik var perfekt matchad mot utmaningen. Därför tillhandahåller vi jobbtekniken för Soldatkarriär under ett pro bono samarbete.

Globalt har CareerBuilder flera projekt som syftar till att stötta försvaret i olika länder bl.a. genom att tillhandahålla teknik som underlättar för veteraner att hitta civila karriärer genom att söka på sin yrkesbefattning från den amerikanska armén för att automatisk matcha mot civila kravprofiler. Vi ser en stor samhällsnytta med att underlätta rörligheten för militär personal och vi ser dessutom att projektet Soldatkarriär i Sverige bidrar med att tillgängligöra mer kompetens på en arbetsmarknad som har stora utmaningar.

Samarbeta istället för att konkurrera
Trenderna visar att samarbete om kandidaterna ligger i arbetsgivares intresse för att långsiktigt klara sin kompetensförsörjning. Tillsammans arbetar branschorganisationer för att fler ska få upp ögonen för bristyrken, enskilda företag satsar på utbildning för att skapa mer kompetens och därmed bredda kandidatpoolen och arbetsgivare lär sig dela på kompetens genom nya anställningsformer och attityder. Soldatkarriär är ett strålande exempel på detta och det är en inspiration att se en offentlig arbetsgivare gå i täten.

CareerBuilder.se är en av Sveriges största jobbsajter och del av CareerBuilder Group, en ledande global aktör inom HR teknik genom hela kedjan från Hello to Hire.  CareerBuilder har sedan 2016 samarbetat med Försvarsmakten gällande den digitala plattformen Soldatkarriär för att tillhandahålla en kandidatfokuserad, enkel och skalbar lösning för att samla lediga tjänster från projektets samarbetspartners. Läs mer om Soldatkarriär och hur du blir samarbetspartner till Försvarmakten: www.forsvarsmakten.se/arbetsgivare

Att samarbeta som arbetsgivare på kandidaternas marknad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.