Rekryterande chef på distans

Förutsättningarna för din rekryteringsprocess har förändrats dramatiskt de senaste veckorna och kanske sitter du just nu hemma vid köksbordet och funderar på hur du kommer vidare med de kandidater du kommit i kontakt med. De goda nyheterna är att många av dina kandidater också befinner sig i hemmet just nu och kan ha bättre möjligheter att prata med dig än i vanliga fall. CareerBuilders rekryteringskonsult Maria Nolberg delar med sig av hur du bäst lägger upp en rekrytering på distans:

Steg 1: Telefonavstämning
Förhoppningsvis är du inte helt ny på området men se till att ha en bra och strukturerad process för din telefonscreening. Använd en mall med frågor för att checka av de vanligaste punkterna som vad kandidaten gör idag, varför man är intresserad, vilka utmaningar man ser och vad man tror sig bidra med. Kom ihåg att komplettera med frågor kring specifik kompetenser som du ser som viktiga för tjänsten i fråga.

Steg 2: Första intervju – videomöte
Istället för att träffas ska vi ha vår första intervju som ett videomöte. Det ställer ökade krav på dig som arbetsgivare eftersom 4 av 5 kandidater föredrar att ses fysiskt. Framförallt handlar det om att de vill få en personlig kontakt med intervjuaren och att en bättre uppfattning om arbetsplatsen och företagskulturen. För att möta samma behov över video kan du i förväg skicka över employer branding material i form av video från arbetsplatsen och kollegorna om detta finns. Se också till att du har en bra plan och avsätter tid för hur du presenterar företagskulturen, tänk på att du målar på en tom duk eftersom kandidaten inte har fått en första känsla av er genom att sitta på receptionen eller gå förbi fikarummet ännu.

Det är okej om du tycker att det känns lite stelt och konstigt med videointervjuer till en början men det är viktigt att du tar höjd för detta i ditt intryck av kandidaten. 12% av kandidater uppger själva att de inte är bekväma med ett videomöte och du vill självklart att kandidaten ska komma till sin rätt i ert samtal. Passa på att skicka ut ett uppföljningsmail där du frågar hur kandidaten upplevde intervjun och ifall de känner att deras personlighet och erfarenhet kom fram på det sätt som de är vana att presentera sig. Det är ett ypperligt tillfälle för dig att få feedback, kandidaten känner sig sedd och om det behövs kan ni ta ytterligare en snabb telefonavstämning.

Marias tips: tänk på att det är svårt att hålla ögonkontakt i ett videomöte då man gärna hellre tittar på videon av den andra personen än in i sin egen kamera. Sätt något färgglatt precis ovanför kameran på din egen laptop och bemöda dig om att titta in i kameran när du talar för att kandidaten ska känna sig sedd och få förtroende för dig.

Steg 3: Fysisk intervju
Med en väl genomförd distansprocess kan du kanske träffa något färre kandidater fysiskt. Fundera på hur förutsättningarna för ett fysiskt möte ser ut. Kan ni träffas på din vanliga arbetsplats? Om alla andra jobbar hemifrån är ert kontor ödelagt och det är alltså inte många ni riskerar att springa på där. Kom ihåg att inte ta i hand varken för att hälsa eller befästa en överenskommelse.

Lycka till med din rekryteringsprocess, och glöm för allt i världen inte att återkoppla till de kandidater som inte fick jobbet!

Maria Nolberg är senior projektledare för CareerBuilders rekryteringstjänst Source & Screen. Hon har jobbat med rekrytering inom de flesta branscher och på alla nivåer under mer än ett decennium och har bl.a. arbetat på LinkedIn och Coca-Cola. Source&Screen hjälper dig att spara tid och pengar genom att marknadsföra din tjänst mot målgruppen och göra ett första urval och telefonscreening av kandidater. Du får färdiga kandidater levererade samtidigt som du bygger på din kandidatpool för framtiden. Kontakta oss för att höra mer om hur vi accelerar din rekryteringsprocess.

Rekryterande chef på distans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.