Färre kandidater ångrar sina nya jobb, men fler tackar nej till jobberbjudande

Det är skillnad på hur du behåller dina medarbetare och hur du attraherar nya. Det visar CareerBuilder.ses årliga undersökning av kandidaters attityder kring jobbsökande och förväntningar på framtida arbetsgivare. Undersökningen har i år haft fokus på hur kandidater söker jobb, men resultaten har också visat trender kring sociala medier, ghosting och hur dagens unga tänker kring jobbsökande.

Det lönar sig för arbetsgivare att fundera på sin närvaro över flera olika plattformar. Kandidater använder precis som tidigare jobbsajter i hög utsträckning (81%) men andelen som använder sökmotorer har dubblats (34%) och sociala medier nästan tredubblats (53%) jämfört med 2018.Trots en hög konkurrens på kandidatmarknaden och ett klimat som för många antyder motsatsen ser vi att att majoriteten av kandidater fortfarande föredrar att hitta intressanta jobbmöjligheter själva, framför att bli direktkontaktade av en rekryterare. En förklaring kan vara en ökad grad av automatisering i hur kandidater kontaktas och att man på grund av detta upplever en bättre relevans bland jobb man hittar själv.

Färre ångrar att de bytt jobb

I år är det glädjande att se att färre kandidater ångrar sig efter att de har bytt jobb. I 2019 års undersökning angav 28% att de ångrat ett jobbyte de senaste 3 åren jämfört med hela 35% år 2018. Den vanligaste anledningen är fortfarande att arbetsuppgifterna inte motsvarade förväntingar. Kanske har kandidaterna blivit lite mer kräsna, då hälften uppger att de tackat nej till ett jobberbjudande, även det med arbetsuppgfiterna som främsta anledningen. Att ha intressanta och utmanande arbetsuppgifter har i många år toppat listan på vad som är viktigast för kandidater som söker jobb, men har i år passerats av att ha en trivsam arbetsmiljö/trevliga kollegor (62%) och att ha bra chef/bra ledarskap (59%).

Fler samlade insikter kring jobbsökare

CareerBuilder.se har tillsammans med Academic Work genomfört en kandidatundersökning bland svenska jobbsökare. Totalt svarade 1 171 personer i åldrarna 16 och uppåt på undersökningen, som handlade om vad som är viktigt för kandidater när de söker jobb. Undersökningen genomfördes som webbenkät under november 2019. Målet med undersökningen var att få bättre insikter kring dagens kandidater och förbättra kandidatupplevelsen och matchningen av kompetens. Svaren från årets undersökning har resulterat i bifogad infographic för rekryterare och andra intressenter.

Följande bilaga finns som nedladdning:
Infographic

Färre kandidater ångrar sina nya jobb, men fler tackar nej till jobberbjudande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.