3 fördelar med digital referenstagning

När man har börjat närma sig slutet på en rekryteringsprocess är det ofta dags att ”ta referenser” på en eller ett par slutkandidater. Traditionell referenstagning är en naturlig och viktig del av processen för många arbetsgivare, men är ofta även tidskrävande då telefonmöten med referensgivare ska bokas upp, genomföras och dokumenteras. Fler och fler arbetsgivare vänder därför blicken mot tjänster för digital referenstagning. Digital referenstagning innebär att hela referenstagningsprocessen flyttar från telefonen och in i ett digitalt gränssnitt – och fördelarna är många.

Tidseffektivt

Istället för att rekryterare och referensgivare ska avsätta tid för ett formellt referenssamtal kan hela processen skötas digitalt. Det innebär en betydande tidsbesparing för båda parter och referensgivaren kan istället välja att lämna sin referens när som helst på dygnet.När alla referenser är insamlade kan rekryteraren ladda ner en behändig rapport med alla svar och utlåtanden, även det en tidsbesparing då administrationstiden i varje process minimeras.

Objektivt

Genom att använda ett digitalt gränssnitt minimeras risken att mänsklig bias från båda parter påverkar referensen. Vi är bara människor trots allt och mänskliga faktorer som tonalitet, dagsform och hur en fråga ställs kan påverka hur en part uppfattar vad den andra parten berättar. Med digital referenstagning ställs samma förbestämda frågor till alla referensgivare och svaren återges i ett konsekvent, strukturerat format som därmed även blir lätt att jämföra.

Säkert

Att personuppgifter hanteras tryggt och säkert är A och O när man arbetar med rekrytering. I och med GDPR:s intåg förra året seglade dessa frågor högt upp på mångas dagordning. Även referens-utlåtanden bör hanteras med försiktighet och även där är ett digitalt gränssnitt för referenstagning en stor hjälp. Istället för att dessa utlåtanden skrivs ner i ett anteckningsblock eller textdokument på datorn kan referensen hanteras tryggt och säkert i en krypterad miljö.

”Numera finns det ingen anledning till att kompromissa med kvaliteten i denna viktiga del av rekryteringsprocessen. Digital referenstagning är ett tryggt och kostnadseffektivt sätt för att, bland annat, verifiera personliga egenskaper och tidigare arbetslivserfarenhet och därmed skapa sig en utökad bild av de personer som omsorgsfullt valts ut som slutkandidater. En annan viktig aspekt som digital referenstagning möjliggör är att man nu även kan verifiera att referensgivaren verkligen är den hen utger sig för att vara,” säger Peter Helin, Affärsområdeschef för digital referenstagning på Scandinavian Recruitment Intelligence som utvecklat tjänsten Referenstagning.se.

Scandinavian Recruitment Intelligence är en samarbetspartner till oss på CareerBuilder.se och erbjuder expertis och tjänster inom bland annat bakgrundskontroller, digital referenstagning och säkerhetsprövningsintervjuer.

3 fördelar med digital referenstagning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.