5 rekryteringstrender att ha koll på

I och med det nya året har experter försökt att förutse vilka rekryteringstrender år 2019 kommer att erbjuda. Både för den som letar efter jobb eller vill fylla ett. En av experterna är CareerBuilders VD Irina Novoselsky. Hon har tillsammans med Fast Company hittat fem trender att hålla koll på under året.

1. Teknologi genomsyrar allt

Teknikrelaterade yrken som utvecklare och IT-specialister kommer att fortsätta växa i antal. Samtidigt kommer de vara svåra tjänster att tillsätta på grund av att det redan idag råder kompetensbrist. Tekniken kommer även att genomsyra allt fler yrken som idag inte anses som traditionellt tekniska. Yrken som till exempel sjuksköterskor, lärare och revisorer möter idag teknik mer regelbundet i sina vardagliga uppgifter.

Enligt en undersökning från CareerBuilder anser 69 % av arbetsgivare att alla jobb numera är tekniska. Detta eftersom en del av arbetsuppgifterna är beroende av deras förmåga att använda olika teknologier. Teknikskiftet kommer att tvinga företag att ge sina anställda möjlighet till kompetensutveckling för att företaget ska vara fortsatt konkurrenskraftigt.

2. Social rekrytering

Genom relationsmarknadsföring med tjänster som SocialReferral kommer företag framöver att använda sina sociala medier på ett smartare sätt för att locka kandidater. Även om LinkedIn är det sociala nätverk som är självklart för jobbsökare, är det värt att se om även andra sociala medier ska användas. Ett inlägg på sociala medier kan bli mer än bara en uppdatering. Det kan göra att företaget hittar den rätta kandidaten, då det finns fler kopplingar som kan hitta kandidater som innan inte har övervägts i rekryteringsprocessen.

3. Hårdare konkurrens

En utmaning som redan påverkar arbetsmarknaden är den sjunkande arbetslösheten som gör att vi går mot kandidaternas marknad. De som är arbetssökande kan vara kräsna när de söker efter nya möjligheter. Det i sin resulterar i högre konkurrens och att det tar längre tid för att fylla en vakans.

Arbetsgivare kan därför behöva tänka om och tänka annorlunda vid rekryteringar under kommande år. En mer aggressiv inställning till ekonomisk ersättning, förmåner och andra incitament kan vara exempel på sätt för att locka arbetstagare att byta jobb.

4. Kandidater anställs utifrån potential

En hårdare arbetsmarknad har även lett till att kandidater under de kommande månaderna kan komma att väljas utifrån deras potentiella karriärväg och inte nödvändigtvis vad de gjort eller inte gjort utbildningsmässigt. Irina säger:

CareerBuilder behövs inte en examen för att bli anställd då vi inte vill gå miste om talanger som inte tagit den traditionella vägen.

Arbetsgivare kommer att satsa mer på att erbjuda kompetensbaserad utbildning för att utveckla potentiella talanger. De kommer att behöva erbjuda möjligheter till upplärning nästan omedelbart efter en kandidat blivit anställd och få dem att växa med företaget.

5. Nya arbetssätt

Irina spår även att fler företag kommer att behöva öppna upp för mer moderna sätt att arbeta på. I USA ses att ett växande digitalt arbetslandskap fortsätter att omdefiniera det professionella området. Där har särskilt gigekonomin tagit fart, där den yngre generationen omfamnat tanken på att jobba var som helst och i form av kortare ”gig”.

Läs artikeln i sin helhet här.

Vill du veta mer om hur vi på CareerBuilder.se använder oss av trender när det kommer till platsannonsering? Läs mer här eller kontakta din säljare.

5 rekryteringstrender att ha koll på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.