Har du ett säkerhetstänk när du rekryterar?

Det har skett ett trendskifte där det blivit allt vanligare med bakgrundskontroller vid rekryteringar. Vi i Sverige har ännu inte närmat oss USA, men vi är på god väg. Där bakgrundskontrolleras redan 9 av 10 jobbsökare på ett eller annat sätt.

För att få en djupare insikt i bakgrundskontroller och vad dessa innebär så har vi tagit hjälp av vår affärsområdesansvarige Johan Sonde. Han arbetar som Recruitment Security Advisor på CareerBuilder som arbetar nära vår samarbetspartner SRI (Scandinavian Recruitment Intelligence).

“När en rekryteringsprocess startar är siktet inställt på att få in en kandidat som till exempel är kompetent, avlastar teamet eller lyfter organisationen kunskapsmässigt. I ett senare skede i rekryteringsprocessen bör man istället börja tänka mer ur ett riskperspektiv. Det vill säga, har personen vi vill rekrytera den kompetens och utbildning som krävs? Finns det dolda agendor eller andra riskfaktorer hos kandidaten?

Det gäller därför att arbeta metodiskt med rekryteringen. Som att exempelvis fastställa processen kring bakgrundskontroller i ett tidigt skede för att skapa bra förutsättningar för en god kommunikation med kandidaterna. Det kan exempelvis med fördel nämnas redan i platsannonsen att en bakgrundskontroll  kommer att ske, innan den sprids till jobbsajter eller Arbetsförmedlingen.

En bakgrundskontroll kan genomföras på olika nivåer, allt ifrån en enkel Screen där den hittade informationen återges utan manuell bearbetning, till den mer omfattande kontrollnivån Executive där sju delområden processas.  Där ser man på faktorer som bolagsengagemang, tidigare arbetsgivare samt cyber-vetting, som är en analys av kandidatens sociala medier.

Valet av kontrollnivå bör ha sin utgångspunkt i vem man ska kontrollera. Tänk på vad personen kommer att ha för mandat i organisationen och vilka system hen kommer att få access till. Med andra ord, vad finns det för skyddsvärden i organisationen?

– Finns det saker på det personliga planet som kommer att göra att personen blir en belastning för företaget eller göra att företaget i värsta fall tar ekonomisk eller varumärkesmässig skada?

Det går idag att göra bakgrundskontroller på samtliga roller i en organisation. Allt ifrån receptionist, kundtjänstmedarbetare till business controller eller CFO. Anledningen till varför företag vill göra det är såklart många, men en vanlig anledning är att företag vill minska risken för felrekryteringar, som annars kan bli väldigt kostsamma. Poolia släppte för några år sedan uppgiften om att en felrekrytering kan kosta så mycket som 700 000 kr, en kostnad företag självklart vill undvika.

– Det fler företag bör göra är just att börja arbeta med adekvat lämplighetsprövning och bakgrundskontroller. Det är en sund hygienfaktor som redan är ett lagkrav i många branscher idag.

Går ni i tankarna om att börja arbeta med bakgrundskontroller? Jag träffar gärna er förutsättningslöst för att visa vad vi på CareerBuilder tillsammans med SRI kan göra för att förenkla ert arbete. Både ur ett GDPR-perspektiv, men också tidsmässigt.”

Vill du veta mer om bakgrundskontroller eller ta ett möte om dessa frågor? Kontakta Johan på mail:  johan.sonde@careerbuilder.se eller ring på 08-52216705 eller 0707-716766.

Du kan även registrera dig direkt i portalen och testa (mot listpris) en bakgrundskontroll på en rekrytering som du känner dig osäker på.

Har du ett säkerhetstänk när du rekryterar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.