Var femte jobbsökare lägger max fem minuter på en jobbansökan

Hur lång tid tar det för en jobbsökare att skicka in en ansökan till er? Oavsett hur lång tid det tar kan kandidater droppa av innan ansökan är inskickad – om de själva tycker att ansökningsprocessen tar för lång tid. Det visar den kandidatundersökning vi gjort i samarbete med Bravura.

Den rådande högkonjunkturen och låga arbetslösheten har gjort dagens arbetsmarknad till kandidaternas marknad. Hur påverkar det rekryteringen? För det ena ger det kandidaterna en möjlighet att ställa högre krav på alla delar av rekryteringen. De kan också vara snabba med att döma ut en framtida arbetsgivare redan på första steget i en ansökningsprocess.

Snabba jobbansökningar eller inga alls
I vår kandidatundersökning frågade vi hur lång tid jobbsökarna var beredda att lägga på att slutföra en jobbansökan efter att de blivit färdiga med att anpassa sitt CV och personliga brev. Resultatet visade att 18 % av jobbsökarna inte ville spendera mer än fem minuter på det. För att se om det var vanligare för de i generation Z (16-29 åringar) som växt upp i en snabbrörlig digital värld tittade vi även specifikt på den åldersgruppen. Bland de yngre uppgav istället 22 % att de ville lägga max fem minuter på att söka ett jobb, alltså bara något fler än totalen.

Förenkla och förkorta
Att så många jobbsökare har snäva tidskrav ställer höga krav på rekryteringsprocessen. Ur ett rekryteringsperspektiv innebär det att företag behöver se över sättet de rekryterar på. Vet ditt företag hur ledtiderna ser ut i varje steg i rekryteringsprocessen? Se till att optimera den så att den görs med så få steg som möjligt. Gör det även lika lätt att ansöka via datorn som via mobilen och minimera antalet klick innan en ansökan kan skickas in. Det sparar på både er och jobbsökarnas tid och ökar sannolikheten att få in relevanta kandidater och fylla en tom position snabbare.

Använd en CV-databas
Genom att använda en CV-databas kan ni själva söka fram toppkandidater när det är dags att rekrytera. Då slipper ni även att vänta på att kandidaterna ska söka till er. En annan fördel är att man kan söka efter specifika titlar eller utbildningar, få mail när matchande kandidater registrerar sig och att man kan hantera kandidaterna på ett och samma ställe.

Fler resultat från undersökningen
Utifrån svaren från de 752 jobbsökarna har vi sammanställt en infographic som i år heter Kandidatresan – 11 steg till effektiv kandidatattraktion. Den ger fler insikter och tips kring vad man ska tänka på för att skapa en så bra kandidatupplevelse som möjligt för att attrahera och rekrytera dagens kandidater.

Var femte jobbsökare lägger max fem minuter på en jobbansökan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.