Missnöjda nyanställda och ökad mobilanvändning bland svenska jobbsökare

Så många som var tredje kandidat har ångrat att de börjat ett nytt jobb de senaste tre åren och antalet kandidater som använder mobilen för att söka jobb har ökat med 12% det senaste året. Det visar CareerBuilders och Bravuras årliga undersökning av kandidaters attityder kring jobbsökande och förväntningar på framtida arbetsgivare.

Gruppen som ångrat att de tackat ja till ett nytt jobb har ökat något i årets undersökning, de har gått från 32,2% till 35%. Främsta anledningen är precis som förra året att de faktiska arbetsuppgifterna inte stämde överens med arbetsuppgifterna i platsannonsen. Däremot svarar årets kandidater att näst största anledningen var att de fick en dålig introduktion till företaget, vilket gått om förra årets näst mest valda alternativ – att de inte trivdes i den nya företagskulturen.

Ökad mobilanvändning

I år uppgav 62,4% att de föredrar att använda mobil eller surfplatta när de söker lediga jobb. Det är en ökning mot förra årets undersökning där bara knappt hälften (50,9%) ansåg det vara viktigt. Det visar att företag behöver anpassa sina ansökningssätt, då de annars riskerar att tappa ansökningar från kvalificerade kandidater. Det bekräftar även svaren i undersökningen där 53% svarade att de just avbrutit en ansökan på grund av för krångliga ansökningsvägar.

Samlade insikter kring jobbsökare

Målet med undersökningen var att få bättre insikter kring dagens kandidater och förbättra kandidatupplevelsen och matchningen av kompetens. Svaren från årets undersökning har därför resulterat i en infographic för rekryterare och andra intressenter. Den visar upp resultat från årets studie och hur rekryterare ska tänka för att få till en effektivare kandidatattraktion utifrån kandidaternas svar. Undersökningen har även resulterat i fler insikter inom områden som rör kandidaternas behov och trender inom rekrytering vilket CareerBuilder och Bravura kommer att fortsätta släppa material om.

För mer info om undersökningen, kontakta:
CareerBuilder Maria Singh Strand maria.singh-strand@careerbuilder.se
Bravura Otto Johansson otto.johansson@bravura.se

Följande bilaga finns som nedladdning:
Infographic

Missnöjda nyanställda och ökad mobilanvändning bland svenska jobbsökare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.