Säkra kompetensen med motivationsbaserad rekrytering

Micael Holmström om motivationsbaserad rekrytering
Micael Holmström, Academy

Denna artikel om motivationsbaserad rekrytering är är skriven av Micael Holmström, VD på utbildningsföretaget Academy:

Svenska företag står inför en växande kompetensbrist på arbetsmarknaden som gör det allt svårare att hitta rätt kompetens. Utvecklingen blir knappast bättre av det starka konjunkturläget. Många företag tvingas till och med tacka nej till uppdrag.

En av de främsta orsakerna till kompetensbristen är den dåliga matchningen på arbetsmarknaden. Mycket av den tillgängliga kompetensen motsvarar helt enkelt inte vad arbetsgivarna efterfrågar. Detta gap drivs på av digitaliseringen som skapar behov av ny kompetens. Om ingenting görs riskerar många företag att drabbas av både minskad konkurrenskraft och tillväxt.

Samtidigt finns det många som ”sitter fast” i gamla jobb och som egentligen vill göra något annat. Men att byta karriär är ofta ett stort steg och är tyvärr något som för många förblir en dröm. Hur kan vi minska matchningsgapet så att fler får jobba med det de vill samtidigt som arbetsgivarna säkrar kompetensförsörjningen? En del av lösningen kan vara att förnya det synsätt som ofta präglar dagens rekryteringar.

På en utbildningskonferens i USA tidigare i år pratade Jeff Weiner, vd på LinkedIn, om vikten av att rekrytera talanger baserat på motivation och passion, snarare än betyg. Genom att leta efter talanger på ”icke-traditionella” ställen, till exempel inte bara på toppuniversiteten, kan företag hitta värdefull talang med rätt ”growth mindset”, menade Jeff.

Synsättet ligger helt i linje med vad vi på utbildningsföretaget Academy förespråkar. 2015 startade vi den första utbildningen i Sverige baserad på amerikanska utbildningsmetodiken Accelerated Learning. Det innebär praktiskt lärande i mycket högt tempo, arbete i team och ständig feedback.

Academy - motivationsbaserad rekrytering
Academy-elever som inom kort är färdigutbildade utvecklare.

Motivationsbaserad rekrytering

Academys utbildningar är främst inom IT och teknik, där kompetensbristen är som störst (enligt en färsk rapport från IT&Telekomföretagen kommer 70 000 IT-talanger att saknas 2022). Men trots utbildningarnas tekniska fokus kräver de flesta av dem inga förkunskaper inom området. Istället utgår vi från motivationsbaserad rekrytering.

Motivationsbaserad rekrytering handlar enkelt uttryckt om att hitta kandidater med rätt drivkrafter och förmågor – betyg och tidigare erfarenheter är sekundärt. Vår urvalsprocess inleds med ett enkelt test som mäter logisk förmåga. Kandidaten behöver inte skicka in ett CV och vi tittar inte på personens bakgrund, erfarenheter, ålder eller kön.

Går man vidare är det fortsatt kandidatens förmågor som är det viktiga och det vi testar. Det görs genom numeriska och verbala test men även i intervjuer där fokus framför allt ligger på att testa kandidatens drivkrafter.

Större urval

I slutändan är det just motivationen som avgör om personen kan lära sig exempelvis programmering på bara 12 veckor. Genom att skala bort andra faktorer i rekryteringsprocessen får vi ett mycket stort – och ganska otraditionellt vågar jag påstå – urval. Bland Academys deltagare finns bland annat tidigare fysiker, ekonomer, lastbilschaufförer, ingenjörer, grafiker och säljare.

Även om tidigare erfarenheter inte är avgörande i rekryteringsprocessen så finns det inom flera yrken ofta stora fördelar med dubbla kompetenser. En programmerare, som exempel, har ofta nytta av att förstå den typ av verksamhet eller bransch som hen jobbar inom. Med en bakgrund inom kemiteknik blev en av Academys alumner från en programmeringsutbildning en idealisk medarbetare för ett större bioteknikföretag precis som en alumn med bakgrund som controller blev en perfekt match för en av storbankerna.

Ett av flera företag som Academy har tagit fram och genomfört skräddarsydda intensivutbildningar är IT-företaget Hogia. I en intervju i Göteborgs-Posten i höstas berättade företaget hur de löste kompetensförsörjningen genom Accelerated Learning och motivationsbaserad rekrytering, utan krav på förkunskaper. Utbildningen hade hela 700 sökande till tio platser – väsentligt mer än vad Hogia brukade ha för liknande jobbannonser.

Arbetsmarknaden har aldrig varit mer snabbföränderlig än idag. Digitaliseringen och automatiseringen kommer att leda till en ännu större kompetensbrist och matchningsgap. Då krävs att vi vågar tänka i nya banor för att ta tillvara på den motivation och drivkraft som finns där ute och skapar nya möjligheter att byta jobb.

Micael Holmström, vd Academy

Säkra kompetensen med motivationsbaserad rekrytering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.