Siri Wikander om värdet av interna plattformar för socialt lärande och nätverkande

Plattformar för socialt lärande, så som Fuse, SAP Jam och Facebooks Workplace, börjar nu rulla ut på etablerade bolag. Här kan de nyanställda gå korta digitala kurser och snabbt nätverka med- och lära känna kollegor. Tid och kostnader för upplärning, onboarding, kortas ned vilket är extra viktigt nu när de genomsnittliga anställningstiderna sjunker.

Säljarna kan skapa communities och dela sina bästa tips. IT-avdelningen kan göra tipsfilmer (nanoutbildningar) så att verktygen används optimalt. Projektledare kan delta i webinar och efterlysa kompetens inför projektstart för att nämna några exempel. Allt tillgängligt i medarbetarnas mobiler precis när de behöver det.

Kulturbygge, lärande och erfarenhetsutbyte är därmed i full gång. Men är det inte farligt att släppa loss medarbetarkraften på det här viset?

Ett modernt intranät kräver ett modernt ledarskap

Ett modernt ledarskap är transparent och närvarande, vilket fungerar väl med ett socialt intranät. En bra ledare berättar som det är, lyfter andra, är säker i kommunikationen och vet att feedback är ett av hens viktigaste verktyg.

Det bottnar i den gamla sanningen att vi alla vill bli sedda och uppmärksammade för den insats vi gör. Därför är det viktigt att ledarna är närvarande i flödet med uppmuntran, gilla och kommentarer.

Hinder

Det som kan vara bra att fundera över är om det finns några inbyggda strukturella hinder för samarbete över avdelningsgränserna. Jag tänker framför allt på KPI:er och belöningssystem. Om ledarna endast följs upp och belönas för att lyckas med sin egen avdelnings mål så saknas det incitament för samarbete. Det rimmar illa med att laget lyckas bättre än individen.

Det kan också finnas hinder i kulturen. En rädsla att göra fel eller göra bort sig är vanligt förekommande. Här måste alla hjälpas åt. Säga ifrån vid förlöjliganden. Aktivt uppmuntra de som vågar. Och bjuda på sig själv.

Företagen som genom plattformar för sociala lärande släpper loss medarbetarkraften kommer att få medarbetare som gör det lilla extra för både kunden och kollegan. Det skapar unika kund- och medarbetarupplevelser och får företaget att växa.

Siri Wikander om plattformar för socialt lärande

Siri Wikander tillträder som Director of People Growth på Scandic i december. Siri har jobbat i flera år med digitalisering, kommunikation och hållbarhet och kommer senast från en tjänst som Head of People and Culture på Hemfrid och före det som Chef för Strategisk Ledar- och medarbetarförsörjning på Axfood. På Scandic kommer Siri bland annat jobba med vidareutvecklingen av den sociala lärplattformen Fuse.

 

Siri Wikander om värdet av interna plattformar för socialt lärande och nätverkande
Tagged on:         

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.