5 enkla tips för ett mer träffsäkert resultat i CV-databaser

CV-databaser
Så får du ett bättre och mer träffsäkert resultat i CV-databaser

Innan du sätter igång: Sätt dig in i rollen du letar efter

Det är inte helt ovanligt att den HR generalist eller rekryterare som är ombedd att hjälpa till att hitta kandidater i CV-databaser har bristande information om den profil som den rekryterande chefen faktiskt är intresserad av.

För att komma igång på ett bra sätt – dubbelkolla kravprofilen med din beställare ett extra varv och säkerställ att du har stenkoll på vad olika bransch/rollspecifika begrepp och förkortningar innebär. När du har kläm på det – kolla även vilka relevanta synonymer som finns.

Ett annat sätt för att få inspiration till lämpliga sökord och fraser är att gå in på en jobbsajt, som CareerBuilder.se, och läsa snarlika annonser eller kika på befintliga medarbetares arbetslivserfarenhet och profiler via LinkedIn. Ju mer kunskap du har desto mer relevant söksträng kan du ta fram.

Förstå var informationen i din databas kommer ifrån

Innan du börjar söka i din egen eller en extern CV-databas för första gången, testa att ladda upp ditt eget CV för att få en känsla för vilken information som populeras automatiskt och vilka fält som kandidaten kan/bör fylla i manuellt.

När du vet det kan du bestämma dig för om det är värt att använda filtreringsfunktioner som Senaste arbetsgivare eller Utbildningsnivå eller ifall många kandidater kommer att sakna denna information i sina profiler.

Tänk på att CV-databaser är en viktig källa för att hitta passiva kandidater

I CareerBuilders CV-databas är det bara ca 30% av de sökningar som görs där man letar efter kandidater med CV:n som är äldre än 3 månader. Detta trots att majoriteten av de arbetsgivare vi talar med specifikt beställer tillgång till vår CV-databas för att nå ut till en passiv kandidatpool.

Genom att expandera din sökning till det senaste året kan du hitta kandidater som är anställda idag och ganska nöjda, men som kan vara intresserade av att få veta mer om vilka möjligheter som finns hos er.

Det värsta som kan hända är att kandidaten precis har accepterat en ny tjänst, men då har du i alla fall troligtvis knutit en värdefull kontakt för framtiden!

Bemästra Boolean-sökningar

Nästan alla databaser har tillgång till en Avancerad sökfunktion där man kan använda så kallade Boolean-operatörer för att göra med komplexa Boolean-sökningar. Utöver de vanligaste Boolean-söksträngar som utvecklare OCH Java kan du utöka din sökning genom att t.ex. söka efter något av orden, ett ord som börjar eller slutar på ett visst sätt (t.ex. *säljare) eller en exakt fras eller två ord som återfinns nära varandra.

För att komma igång kan du ladda ner CareerBuilders Stora Boolean Guide!

Samarbeta med dina kollegor

Samla till ett kortare möte för att prata om effektiv sökteknik i CV-databaser  – eller varför inte göra det till en del av era veckomöten eller som ett Learning Lunch-format? Dela era bästa sökningar med varandra, kanske i ert alldeles egna ”Boolean Bibliotek” för att snabbt kunna hämta inspiration och onboarda nya medarbetare. Att bolla med andra leder nästan alltid till att man får nya sökord och formuleringar att använda sig av!

Lycka till med sökandet!

5 enkla tips för ett mer träffsäkert resultat i CV-databaser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.