Svårt att hitta rätt talang? Då kan detta vara något för dig

Har ditt företag svårigheter att hitta rätt talang?  Ni är inte ensamma. Som ManpowerGroups studie visar är det här ett problem för 39% av alla svenska företag. Men medan det pratas om talangunderskott och “kompetensbrist” ligger problemet inte nödvändigtvis där.

Talangen finns – men det gäller att öppna upp för alternativ gällande rekrytering och att ta in personal. Konsulter är nämligen en ofta förbisedd talangpool. De kan även vara ett kostnadseffektivt och flexibelt komplement till din rekrytering.

Läs vidare för att lära dig varför konsulter är en viktig del av rekryteringen, samt hur du attraherar de bästa konsulterna till ditt team.

Konsulter och konsultrekrytering
Svårt att hitta rätt talang? Tillfälliga konsulter kan vara lösningen.

Millennials öppnar nya dörrar i rekryteringen

Just nu genomgår arbetsmarknaden en förändring. Millennials (födda år 1982-1999) har börjat ta över den. Och på grund av digitaliseringen innebär det här en omställning gällande hur arbetstagare ser på arbete.

Millennials är den första generationen som vuxit upp med Internet. De har exponerats för  fler möjligheter och alternativ än någon annan generation.

Som arbetstagare vill de ha frihet att bestämma. För dem är det viktigaste att de trivs med sitt arbete. De ställer även mycket högre krav på sina arbetsgivare och säger hellre upp sig än att jobba på en arbetsplats som inte agerar i linje med de uttalade värderingarna.

Och arbetsmarknaden måste hänga med. Millennials är de som rekryteras och därför styr de rekryteringen.

Vill du lära dig mer om hur man attraherar konsulter och skriver effektiva konsultannonser?

Boka plats på CareerBuilder och Brainvilles kostnadsfria webinar Så skriver man en effektiv, målgruppsanpassad konsultannons.

Dagens utveckling kräver spetskompetens och utbildning

Men att arbetstagare ser på arbete på ett annat sätt idag är bara en delorsak för företag att se över sin rekrytering. Utvecklingen i alla industrier sker idag mycket snabbare än förr på grund av digitaliseringen. Ny spetskompetens behövs på ett helt annat sätt än tidigare.

Om ni inte är en jättekoncern är det svårt att besitta all kompetens internt. Det gäller att ständigt utbilda anställda för att ligga på topp. Dessutom behövs eftertraktade kunskaper, som ofta ett begränsat antal personer besitter.

Vad kan du då göra? Ta en titt på dina nuvarande strukturer och våga ifrågasätt dem.

Är din rekryteringsprocess skapad för att få in den bästa expertisen, samtidigt som de som redan jobbar inom företaget ligger i framkant inom sina respektive områden? Om inte, kan du ha svårt att attrahera talanger. Alternativt kan du ha svårt att behålla personalen, vilket innebär fortlöpande rekryteringskostnader.

Gör det här för att få in rätt kompetens

Som tur är finns det ett alternativ till rekrytering för att möta arbetsmarknadens nya krav.

Vilket då? Jo, att ta in konsulter.

Om du nu tänker: “Konsulter är inget för oss. De är dyra och ta in och jobbar bara inom IT” – fortsätt läsa. Konsulter kan nämligen vara ett riktigt kostnadseffektivt alternativ till annan rekrytering. Därtill kan du jobba med konsulter inom flera andra industrier förutom IT.

Här är 5 anledningar att ta in konsulter:

1. Du får in spetskompetens

På grund av den snabba utvecklingen idag krävs det en expert-kunskap på ett helt annat sätt än förr. Att utbilda personal inom varje nisch kan vara ohållbart och kostsamt. Ta till exempel en programmerare som måste lära sig nya språk. Eller en marknadsförare som måste hålla stenkoll på olika sociala mediers algoritmer, som ständigt ändras.

För att dina anställda ska kunna skapa resultat krävs det att de får hjälp av andra som besitter den här specialistkunskapen. Konsulter är ofta specialiserade och de främsta inom sitt område vidareutbildar sig konstant. I det långa loppet kan konsulter därför vara en besparing gentemot utbildningsinvesteringar eller nyrekryteringar. Därtill kan du anpassa dina konsulter enligt dina behov.

2. Du når en större publik

Alla vill inte vara anställda idag. Istället väljer allt fler att arbeta som konsulter för den frihet det kan innebära. Enligt en rapport av Swedbank har antalet egenanställda ökat stadigt under de senaste åren. Enligt DIK är denna ökning 700% mellan 2011 och 2016. Och detta trots att det blivit lättare att få fast anställning.

Genom att hyra in konsulter, till exempel som komplement till rekryteringen, når du därför en större talangpool. Dessutom kan du, om du inte hittar rätt person att rekrytera, ta in en konsult under tiden. På så sätt undviker du att stressrekrytera och därmed en möjlig felrekrytering med de kostnader som tillkommer.

3. Du är flexibel och kan anpassa personalen till din tillväxt

Växer ditt företag, samtidigt som osäkerheten gnager på hur det kommer se ut i framtiden? Eller har du perioder med högre tryck samt perioder då allt lugnar ner sig?

Att rekrytera är ofta, som du vet, en lång process och det är svårt att anpassa personalkostnaden när det går långsammare. Jobbar du med konsulter kan du snabbt ta in ny arbetskraft och skala av om det så krävs. Se bara till att hålla en öppen och tydlig dialog så både du och konsulterna blir nöjda med upplägget.

4. Du kan avlasta personalen

En överarbetad personal är en dyr historia. Personer som är överarbetade är inte bara ineffektiva och oengagerade i sitt arbete. Du riskerar, förutom personers individuella hälsa, dessutom kostnader vid långtidssjukskrivningar och ständiga rekryteringsprocesser.

Med konsulter kan du avlasta personal på ett flexibelt sätt genom att ta in dem när det behövs. Din personal är din främsta tillgång och genom att hjälpa till att hålla dem friska, glada och engagerade ökar du din tillväxt.

5. Du kan enkelt bygga ditt eget konsultnätverk

Rekrytering är ingen dans på rosor – och detsamma gäller att ta in konsulter. Du måste ha ett konsultnätverk för att det ska vara kostnadseffektivt att jobba med dem. Annars faller fördelarna snabbt bort.

Som tur är det idag enkelt att skapa ett eget konsultnätverk. Till exempel så finns konsultmarknadsplatsen Brainville som har över 12 000 konsultbolag att välja och vraka mellan. Genom jobbdistributionsverktyget Broadbean kan du enkelt lägga upp en konsultannons och få in de bästa konsulterna, som kan hjälpa ditt företag ta sig framåt.

Förbered dig för framtiden

Den utveckling vi sett hittills är troligtvis bara början på det som kommer. Därför kommer snabbhet, flexibilitet och kunskap om hur man attraherar de bästa inom sina områden vara en förutsättning för att lyckas.

Öppna upp för nya vägar och alternativ för att attrahera talang. Kom ihåg att millennials är en generation som ställer helt andra krav på arbetsgivaren. De drivs av frihet, flexibilitet och att jobba i linje med sina värderingar.

Kort och gott: möt marknaden där den befinner sig och se till att den vassaste kunskapen alltid finns inom företaget – oavsett om den ligger hos de anställda eller inhyrd personal.

Satsa på din främsta och viktigaste tillgång: dina medarbetare.

Vill du lära dig mer om hur man attraherar konsulter och skriver effektiva konsultannonser?

Boka plats på CareerBuilder och Brainvilles kostnadsfria webinar “Så skriver man en effektiv, målgruppsanpassad konsultannons”.

Läs mer om webinaret här eller boka din plats här:

Tisdag 9 januari kl. 11.00
Tisdag 9 januari  kl. 13.30

 

Den här artikeln är skriven av Manuel de Verdier, VD​ ​och​ ​grundare​ ​av​ ​konsultmarknadsplatsen​ ​Brainville.

Manuel de Verdier, BrainvilleLinkedin: https://www.linkedin.com/in/manueldeverdier/
E-post: manuel@brainville.com
Hemsida: www.brainville.com

 

 

 

 

Svårt att hitta rätt talang? Då kan detta vara något för dig
Tagged on:             

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.