Inom fyra minuter har rekryteraren bestämt sig

Fyra minuter! Så lång tid – eller snarare kort tid – tar det att bestämma sig för om personen vi har framför oss under intervjun, är kompetent för rollen eller inte.

Att skapa sig en uppfattning om omvärlden kan gå på hundra millisekunder. I bästa fall på fyra minuter. Så snabbt har vi bestämt oss. Och sen sitter vi där, med hela femtiosex minuter kvar av den inplanerade entimmes-intervjun och suckar inombords. ”Bortkastad tid, jag ju vet redan att hon aldrig kommer att funka hos oss”.

Effektiv rekrytering och anställningsintervju - Home of Recruitment
Anställningsintervju: På 4 minuter har rekryteraren bestämt sig

Snabba beslut på gott och ont

Människor fattar snabba beslut. På instinkt. Det är så som evolutionen har skapat oss. Med andra ord – vi bedömer inte människor inte utifrån hur de faktiskt är, utan utifrån hur vi uppfattar dem.

Förmågan till att ta snabba beslut är vad som varit människans framgångsfaktor genom historien. Det är nämligen både praktiskt och effektivt att kunna bestämma sig snabbt baserat på intuition, tidigare erfarenheter, uppfattningar och generella kategoriseringar av världen.

Det går fort och det blir ofta tillräckligt bra för att kunna ta sig fram här i livet. Och motsatsen hade definitivt aldrig fungerat.

Föreställ dig för en sekund hur det skulle se ut om människan inte kunde fatta beslut baserat på sin intuition. Om vi var tvungna att tänka efter länge och väl, varje gång vi ställdes inför en fråga, inför någon ny information eller inför en valmöjlighet. Det hade ju aldrig funkat. Sånt har vi definitivt inte tid till!

En av de största fördelarna (och utmaningarna) vi har som människor är att vi är så oerhört bra på att kategorisera saker och ting. Blixtsnabbt. Våra hjärnor tolkar och bearbetar ständigt alla de intryck vi får via våra sinnen. Perception kan beskrivas som den subjektiva process som handlar om att skapa ordning och struktur i den information vi samlar in. Och vår insamling av information om omvärlden är även den en mycket subjektiv och kreativ process. Vår verklighetsuppfattning bygger på våra erfarenheter, förväntningar, fördomar, stereotyper och behov.

Konfirmationsbias skapar en övertro hos rekryteraren

Något som ytterligare försvårar situationen för den stackars kandidaten i ovan intervju, är vad som inom psykologin kallas för konfirmationsbias; tendensen att omedvetet vara selektivt uppmärksam på sådan information som bekräftar de egna uppfattningarna.

Det innebär att intervjuaren som redan bestämt sig för om personen är rätt eller fel, sitter kvar i intervjurummet under resterande femtiosex minuter och söker efter sådan information som stärker och bekräftar det första intryckets beslut; ”Jaha, det var väl det jag visste – korta anställningar och inte så mycket relevans i svaren kring ledarskap. Och visst upprepar hon ordet liksom väldigt ofta? Känns inte så professionellt måste jag säga.”

Konfirmationsbias är sannolikt också bidragande till den felaktiga och onyanserade bild många har kring sin egen förmåga att lyckas med just rekrytering: ”Titta vad bra jag är på rekrytering: Kalle som jag rekryterade för nio månader sedan är faktiskt ännu inte uppsagd, och jag har dessutom aldrig hört någon kollega någonsin säga att han är inkompetent!”

Känns det igen? Alla är vi mycket mer irrationella än vad vi någonsin vill kännas vid. Och alla har vi en övertro på vår egen förmåga till logiska resonemang och rationella beslut. Magkänslan styr oss och de flesta gånger tror vi att den lett oss rätt.

Hur gör man då för att lyckas med rekryteringarna?

Magkänslan är jätteviktigt. Det vet vi. Och magkänslan måste få vara med även i rekryteringssammanhang. Men på rätt ställe. Inte när du läser personliga brev. Inte när du skakar hand med din kandidat i receptionen. Inte fyra minuter in i en intervju…utan i slutet av en strukturerad rekryteringsprocess där du kvalificerat din kandidat på ett så objektivt sätt som möjligt. Att göra det är inte helt enkelt som sagt.

För att lyckas med det behöver alla som är involverade i en rekryteringsprocess vara medvetna om hur subjektiva vi människor är. Och givetvis, eftersom rekrytering är ett hantverk bör samtliga involverade ha någon form av utbildning åtminstone inom  intervjuteknik. Hur ser det ut hos er?

www.homeofrecruitment.se

HOME of Recruitment är managementkonsulter inom rekrytering. Vi arbetar med att rusta organisationer i att bli ännu bättre på att hantera sina rekryteringar inhouse. Vi utbildar chefer såväl som HR i kompetensbaserad rekrytering och hjälper till i det strategiska såväl som det operativa arbetet med att säkerställa er kompetensförsörjning.

Josefin Malmer - Home of Recruitment
Josefin Malmer, josefin@homeofr.se, 0733-887 077
Anki Stafwerfeldt - Home of Recruitment
Anki Stafwerfeldt, anki@homeofr.se, 0733-887 007
Stefan Holm - Home of Recruitment
Stefan Holm, stefan@homeofr.se, 0704-31 27 39

 

 

Inom fyra minuter har rekryteraren bestämt sig
Tagged on:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.