Johan Hasslert CareerBuilder.seDet känns fantastiskt att kunna säga att vi fortsätter att öka leveransen till våra kunder. I våras skrev jag inlägget ”Tillåt mig att skryta. Vi levererade en slam-dunk under Q1” där jag jämförde prestationen under Q1 med tidigare kvartal.

Nu har vi samlat på oss ännu mer data, men också nya rekord. I grafen nedan kan man se hur utvecklingen har sett ut under årets åtta första månader och det är oerhört roligt för mig att kunna berätta att vi skickar i genomsnitt 15% fler ansökningar per publicerat jobb jämfört med 2016.

Företagskunderna som under 2016 fick 500 ansökningar av oss får i år 575 kandidater, d.v.s. 75 fler kandidater som är intresserade av deras lediga jobb.

Rekryterings- och bemanningsbolagen som fick 1200 ansökningar av Careerbuilder 2016 får nästan 1400 ansökningar, d.v.s. mer än 180st fler kandidater som är intresserade av nya utmaningar.

Utveckling i antal skickade ansökningar 2017 vs. 2016

 

Vi fortsätter att göra stora tekniksatsningar för att ta ytterligare kliv under årets sista kvartal. Grunden för Q4 la vi under Q3 då det totalt registrerades över 50 000 nya kandidater, vilket är en ökning med drygt 30% jämfört med första kvartalet 2017 (Se tidigare inlägg).

AI & Machine learning förbättrar algoritmen för  jobbrekommendationer i Sverige

I slutet av förra veckan började vi A/B-testa vår nya AI-algoritm, vi har arbetat intensivt med datainsamling och utveckling av detta sedan i våras. Genom att analysera historiska besöksmönster slår algoritmen ihop en rad olika faktorer för att se vilken sammanvägning av bransch, innebörden av orden i jobbannonsen, ort och hur nytt jobbet är samt besökarens beteende på sajten, detta vägs samman för att presentera relevanta jobbrekommendationer.

Det unika med vårt tillvägagångssätt är att själva fritexten i våra kunders platsannonser och i våra användares CV spelar en viktig roll. Moderna AI-lösningar förstår språk på ett sätt bortom att bara matcha liknande ord i texter. AI läser istället mellan raderna och kan förstå om den egentliga innebörden av ett sökord borde attrahera en viss typ av jobbsökare.

Med bara några dagars A/B-testning där ca 10% av trafiken på CareerBuilder.se använder den nya algoritmen kan vi se att konverteringen från besök till ansökan har ökat med inte mindre än 15 procentenheter.

Det fantastiska med AI och Machine learning är dessutom att algoritmen och resultatet bara blir bättre och bättre ju mer data algoritmen får processa. Lite samma som med vin – det blir bara bättre och bättre med åren. Min uppskattning är att vi kommer kunna genera ytterligare ca 10 000 ansökningar per månad till våra kunder, vilket skulle innebära att vi går från ca 70 000 till 80 000 skickade ansökningar per månad.

Organisk trafik och SEO

Under sommaren och början av hösten så har vi även lanserat ett flertal större uppdateringar på CareerBuilder.se där syftet var att förbättra och optimera oss så att Google förstår oss ännu bättre. I början av september såg vi att detta verkligen tog skruv och vi ökade den organiska trafiken med 54% och antalet ansökningar från organisk trafik med 52% – från en vecka till nästa.

Vi har sedan dess ökat både trafiken och antalet ansökningar varje vecka, vilket så klart är fantastiskt roligt. Det är tydligt att hårt jobb verkligen lönar sig.

Ny jobbsajt lanseras under Q4

Vi kommer inom de närmsta veckorna lansera en helt ny sajt, som under de senaste månaderna har genomgått rigorös testning i flera andra CareerBuilder-länder.

Resultatet från testningen talar sitt tydliga språk:

  • Kandidaterna interagerar mer tack vare nya, smarta funktioner
  • Kandidaterna ansöker till fler jobb då relevansen är bättre, d.v.s. det krävs färre klick/sidvisningar innan de hittar rätt och kan ansöka
  • Den organiska trafiken från Google ökar kraftigt tack vare bättre teknik och bättre optimeringar

Vi kommer fortsätta arbetet med den nya AI-algoritmen för att bli ännu mer träffsäkra så att rätt kandidat alltid exponeras för rätt jobb så snabbt som möjligt.

Vi står på en bra grund inför Q4 och 2018!

Kontakta gärna mig om du vill att jag berättar mer om våra många spännande teknikprojekt: 070-480 35 48 eller johan.hasslert@careerbuilder.se.

Vi hörs!

Johan Hasslert
Marknadschef på CareerBuilder i Norden

Vi implementerar AI/Machine learning och slår tidigare års leverans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.