Det finns mycket man som rekryterare eller arbetsgivare kan göra för att anställningsintervjuer ska kännas lite extra guldkantade för kandidaten och för att båda parter ska gå ifrån mötet med en positiv känsla och ett leende på läpparna.

I vår senaste”Månadens Fråga”-undersökning bad vi svenska jobbsökare att dela med sig av sina allra bästa intervju-upplevelser och resultatet blev en inspirerande uppsjö av intryck som jobbsökarna tagit med sig.

Anställningsintervju

Här nedan bjuder vi på några av dessa intryck och intervju-upplevelser:

Vi börjar med intervjumiljön:

Här fick vi svar som indikerar att man uppskattar en behaglig, avslappnad miljö och kanske är det så att just miljön kan bidra till att ta bort lite av nervositeten hos kandidaten:

”Det var ett samtal med en rekryterande chef på ett café, avslappnat och enkelt.”

”En trevlig och avslappnande intervju som kändes som att träffa en kompis på fika och snacka lite.

”Jag och intervjuaren åt lunch på en bra resturang i samband med anställningsintervjun.”

Det första intrycket:

Det första intrycket är så klart viktigt i alla typer av möten och detta gäller inte minst under anställningsintervjun:

Det sa klick direkt när vi skakade hand med varandra. Det utvecklades till ett öppenhjärtigt samtal under hela intervjun. Personkemin är helt klart viktig för utfallet.

”Att det känns som att tycke uppstår , att framtida arbetsgivaren behöver och vill ha just mig och min kompetens. Att jag känner förtroende för nya arbetsgivaren, både dom företag, blivande chef och framtida kollegor.”

Rekryterarens approach gentemot kandidaten:

Att rekryteraren visar genuint intresse för kandidaten är något som många som svarade på undersökningen värdesatte lite extra:

”När intervjuaren fokuserar på väsentligheter och låter mig berätta fritt om vem jag är, har gjort och vill göra i framtiden.”

”Jag är konsult och har nog gjort ett 30-tal intervjuer. Rent generellt är den bästa upplevelsen när jag själv får berätta om mina kompetenser genom alla uppdrag jag haft och intervjueraen sticker in frågor. En bra upplevelse är när intervjuaren utstrålar att hen vet vad hen behöver för specifika kompetenser till uppdraget.”

”När jag känner att jag fångat intervjuarens intresse och hen på allvar lyssnar på mig.”

”Det är när man känner att intervjuaren är i nuet och känns som om man verkligen är intresserad av vad jag svarar på frågorna som ställs.Så är det tyvärr inte alla gånger.”

”Rekryterare är ofta väldigt duktiga på att lyssna och lyfta mig som letar ny tjänst. Det är svårt att välja den bästa upplevelsen när jag har så många riktigt bra upplevelser.”

Tonen under mötet:

Att rekryteraren sätter en behaglig ton för mötet är även något som många upplevde som oerhört viktigt för att intervju-upplevelsen skulle kännas bra:

”När intervjuaren ger en avslappnad känsla som smittar av sig. En nervös situation blir genast mer hanterbar.”

”När intervjun känns ömsesidig, ett tagande och givande från båda parter.”

”Ett bra och trevligt samtal är viktigt. Jag uppskattar när det är två personer från företaget med på intervjun så man får lite känsla för tonen på företaget och så brukar det bli mer avslappnat i samtalet.”

”När intervjun känns lättsam, inte för många frågor och man får raka svar. Den som intervjuade mig senast var öppen och delade med sig av något från sitt eget liv. Så allting handlade inte bara om mig.”

”När intervjuaren sa ”Vi ses snart igen” och blinkade. Då visste jag att jag skulle få jobbet. Och jag fick jobbet.

Att rekryteraren och kandidaten hittar gemensamma nämnare:

I alla möten är det viktigt att hitta gemensam mark och intresseområden, så även under anställningsintervjun:

”När jag kände att vi connectade och det visade sig att våra CV såg nästan exakt lika ut. Jag fick jobbet!”

”När jag känner att jobbet passar klockrent och personkemin med rekryterande chef passar. Jag får bra svar på mina frågor.”

Att intervjun genomförs utan förutfattade meningar eller fördomar:

Ingen gillar fördomar eller att bli dömd på förhand. Genom att jobba med fördomsfri rekrytering kan man som rekryterare/arbetsgivare öpnna upp sinnet och hitta fler kvalificerade, passande kandidater:

”En presumtiv arbetsgivare, en VD, hade neutraliserat mitt CV vad avser namn, kön och ålder utan att förvarna intervjugruppen. De som deltog var inte förberedda på detta och insåg snabbt hur många fördomar vad avser kunskap och kompetens de hade! Detta då intervju gruppen hade förväntat sig en yngre manlig sökande, och jag var kvinna samt 10 år äldre än deras målbild.”

Att hela intervjuprocessen håller hög kvalitet:

Att attrahera kandidater är ingen punktinsats. Jobbsökarna bedömer presumtiva arbetsgivare under hela rekryteringsprocessen, från innehållet i platsannonsen och kommunikationen inför, under och efter anställningsintervjun – och hela vägen till erbjudande om anställning, alternativt hur man kommunicerar med kandidater som inte går vidare i processen:

”När man i intervju efter intervju (i samma process) känner att det känns så rätt, och man får kemi med varje person man möter och att man verkligen möts i dialogen – fantastisk känsla!”

”Tydlig information om rekryteringsprocessen och uppdateringar. Respektfull hantering.”

”En intervju upplagd i flera delar. En renodlad kompetensbaserad del samt en vardera med arbetsgivaren via två chefer och övriga verksamheten via tre anställda. Ett intressant helhetsgrepp där alla bitar avvägdes och det genuint kändes som att man verkligen gick in för att hitta rätt kandidat.”

 

Lycka till med anställningsintervjuerna i höst och vinter!

Svenska jobbsökare delar med sig av sina bästa intervju-upplevelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.