Att stress är ett stort problem för både yrkesverksamma svenskar och svenska arbetsgivare är inget nytt. CareerBuilders senaste undersökning som genomfördes i maj månad visar än en gång att stressen är väldigt utbredd på svenska arbetsplatser.

Alarmerande nog så uppger hela 4 av 10 (42%) av de 829 som svarat på undersökningen att de känner sig stressade på jobbet just nu.

Många kan tänka sig att byta jobb för att få möjlighet att träna på arbetstid

Stress, träning och välmående på jobbet
Stress: 4 av 10 svenskar känner sig stressade på jobbet. 7 av 10 arbetsgivare erbjuder ingen friskvårdstid.

Samtidigt visar undersökningen att många svenska arbetsgivare skulle kunna förebygga stress och uppmuntra till en hälsosammare livsstil  och hälsa på jobbet genom att erbjuda bättre hälsoförmåner, exempelvis friskvårdstid på jobbet.

69% uppger att de inte har någon friskvårdstid alls på jobbet och hela 44,5% värdesätter möjligheten att träna på arbetstid så pass mycket att de skulle kunna tänka sig att byta jobb för att få möjlighet att träna på arbetstid. För många blir träning på arbetstid en viktig del av deras balans i livet, något som även finns med på CareerBuilders Topp 5-lista över vad svenskar värdesätter i valet av arbetsplats.

Således skulle svenska arbetsgivare även kunna behålla kompetens och minska personalomsättningen genom att investera i träning och välmående. Endast 17% av de aktuella företagen har en uttalad friskvårdspolicy och på 15% av företagen är det bara ”ok”, alltså arbetsgivaren tillåter träning på arbetstid, men har ingen uttalad policy.

3 tips för att motverka stress och uppmuntra träning och välmående på arbetsplatsen:

  • Ge anställda möjlighet till betald träningstid. På CareerBuilder.se erbjuder vi våra anställda att träna på arbetstid under 90 minuter varje vecka.
  • Sponsra deltagande i lopp och hälsoaktiviteter. På CareerBuilder.se har vi bland annat sponsrat deltagande i Midnattsloppet och fun runs som The Color Run.
  • Skapa engagemang och intresse för träning genom interna tävlingar med exempelvis stegräknare under exempelvis en månads tid. På CareerBuilder.se har vi anordnat lag-tävlingar med stegräknare där det vinnande laget vann en halvdag ledigt och massagetid.

4 av 10 svenskar känner sig stressade på jobbet, men hjälpen är nära

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.