HR-ordlistan: Kandidatupplevelse

Inom rekrytering pratar man ofta om ”kandidatupplevelsen”, men vad innebär det egentligen?

Man kan säga att kandidatupplevelsen beskriver det sammantagna intrycket som kandidater, eller jobbsökare, får av en arbetsgivare i alla sina kontaktytor med företaget under ansöknings- och rekryteringsprocessen.

Kandidatupplevelsen börjar redan när kandidaten tittar på lediga jobb från arbetsgivaren och påbörjar sin research på företagets karriärsida. För många är det viktigt att snabbt kunna hitta information om hur det är att jobba på företaget och många internetanvändare börjar idag sina sökningar genom en ”googling” via en mobil enhet. Därför är det viktigt att företagets karriärsida är både är sökordsoptimerad och mobilanpassad för att inte riskera en låg så kallad ranking eller placering i sökresultatet på Google.

När kandidaten sedan är redo att skicka in sin ansökan är det av största vikt att arbetsgivaren även kan ta emot ansökningar från mobila enheter i sitt rekryteringsverktyg, då hela 46% av svenska jobbsökare skulle föredra att ansöka via mobilen om det var tekniskt möjligt.

De flesta svenska kandidaterna, hela 92%, förväntar sig dessutom en återkoppling på mottagen ansökan och att få uppdateringar från arbetsgivaren i rekryteringsprocessen. Det är därför viktigt att rekryteraren har tillgång till ett rekryteringsverktyg som gör det enkelt att hantera kandidater, flytta dem framåt i processen och samtidigt återkoppla – oavsett om kandidaten går vidare i rekryteringsprocessen eller inte. En bra kandidatupplevelse bygger långsiktigt employer brand och en dålig kandidatupplevelse har en direkt motsatt, ofta skadlig, effekt på arbetsgivarvarumärket.

 

Du kanske även är intresserad av:

HR-ordlistan: Konverteringsgrader för platsannonsering
HR-ordlistan: Jobbdistribution
HR-ordlistan: Rekrytering via sociala medier
HR-ordlistan: Internationella nyckeltal (Key Performance Indicators) för HR
HR-ordlistan: Rekryteringsverktyg

HR-ordlistan: Kandidatupplevelse
Tagged on:     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.