Generation Y, som även kallas för Millenials, refererar till personer födda mellan 1977-1998 – och är därmed ”uppföljare” till Generation X.

Målgruppen Generation Y brukar vanligtvis karakteriseras på följande sätt:

  • Utbildning: Välutbildade, ofta med högskole- eller universitetsexamen
  • Förhållningssätt till teknik: Så kallade ”digital natives” som har växt upp med högteknologi som internet, smartphones, surfplattor etc
  • Balans i livet: Även om Generation X gillar att jobba är balansen mellan karriär, ledighet och tid med familjen i regel viktigare än status och prestige
  • Professionellt förhållningssätt: Generation X gillar inte nödvändigtvis strikta regler och hierarki på ett företag

Generation X-medlemmars karaktärsdrag reflekteras även i deras beteende när de ska söka jobb. För att framgångsrikt attrahera dagens talanger och skapa konkurrensfördelar gentemot andra företag i samma bransch är det viktigt för arbetsgivare att bli tydligare i kommunikationen mot denna målgrupp och lyfta fram arbetsplatsen och företagets värderingar tydligare på den egna karriärsidan. Ett exempel på detta skulle kunna vara att lyfta fram att man som arbetsgivare värdesätter balans i livet, flexibel arbetstid eller att man erbjuder möjligheter för karriärutveckling.

Förutom detta så ställer Generation Y dessutom högre krav på själva ansökningsprocessen. För att snabbt kunna fånga in kvalificerade kandidater är det därför inte bara viktigt att har en mobilanpassad karriärsida, det är även viktigt att erbjuda kandidater möjlighet att ansöka via sin mobila enhet eller genom att använda sin befintliga profil i sociala medier. Överväg därför att erbjuda dessa möjligheter för att göra er ansökningsprocess och kandidatupplevelse så enkel som möjligt för både Generation Y och alla andra målgrupper.

 

Du kanske även är intresserad av:
Varför kandidatupplevelsen är viktigare än någonsin 2016
10 saker du inte visste om svenska jobbsökare och arbetsgivare
10 tips för en bättre karriärsida
HR-ordlistan: Konverteringsgrader för platsannonsering
HR-ordlistan: Rekrytering via sociala medier

 

HR-ordlistan: Generation Y, Millenials
Märkt på:    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.