På många företag kan onboardingprocessen för nyanställda göras både bättre, enklare och framför allt roligare. Det är inte helt ovanligt att nyanställda på sin första dag blir hänvisade till ett skrivbord för att fylla i pappersarbete för att sedan bli helt översköljda med Powerpoints och information om företagspolicy, sekretess med mera.

Ni har jobbat hårt, platsannonserat, intevjuat och investerat stora resurser för att attrahera och anställda de bästa, mest eftertraktade kandidaterna, se till att de får ett fantastiskt första intryck av sin nya arbetsplats.

Onboarding av nyanställda

Här följer 5 snabba tips för en positiv onboarding-upplevelse:

 1. Sätt ingång med onboardingen redan innan första arbetsdagen
  Vem har sagt att man måste vänta till första arbetsdagen innan man till exempel informerar om alla fina förmåner för den anställde? Vem har sagt att man inte kan berätta om den positiva företagskulturen innan den nya medarbetaren fått sitt passerkort? Maila eller posta ut eventuella dokument som er nya kollega behöver fylla i, så är det avklarat redan innan dag 1. Låt sedan fokuset för den första dagen ligga på de anställdas delaktighet i att bygga en positiv företagskultur, delaktighet i beslut och så vidare.
 2. Starta första dagen lite senare
  Varför så bråttom? Mjukstarta den första dagen genom att låta er nya medarbetare komma in lite senare, ta en kaffe och starta dagen vid 10 istället för 08.00 sharp. Som en bonus så köper du även dig själv lite tid på morgonen, kan förbereda övriga anställda på bolaget och kanske se till så att det står en färsk blombukett på den nyanställdes skrivbord.
 3. Rulla ut röda mattan
  Varför inte låta era nyanställda känna sig som rockstjärnor när de kommer in på kontoret första dagen? Många stora, välkända brands firar sina nyanställda och lyfter fram dem i sociala medier, låter sina befintliga anställda vara delaktiga genom att hälsa nyanställda välkomna, ta en bild med sina smartphones och dela i sociala medier med ett trevligt, välkomnande budskap.
 4. Var inte en glädjedödare – fokusera på det positiva
  Introduktionsprogram börjar ofta med Powerpoint-presentationer och slutar med konsekvenser som att att informera nyanställda om vad som händer om man att mobbar eller missbrukar på arbetsplatsen. Men om vi tänker lite längre så kommer inte policydokumenten och handboken för anställda att försvinna någonstans, ha därför inte för bråttom med att informera nyanställda om alla sätt de kan bli avskedade på. Sannolikt så har de dessutom säkert redan koll på det.
 5. Börja med vad som är viktigt för individen
  Ni har precis spenderat 30 till 45 dagar på att stöta och blöta er nya anställdas profil i olika processer och borde därför ha bra koll på personens styrkor och svagheter. Börja därför den nyanställdes resa hos er med att fokusera på vad som är viktigt för just honom eller henne och hur ni som arbetsgivare kan göra både introduktionsprogrammet och personens karriärutveckling hos er så anpassad och givande som möjligt.

Du kanske även är intresserad av:
Onboarding – effektiv infasning för chefer
Varför kandidatupplevelsen är viktigare än någonsin 2016
10 saker du inte visste om svenska jobbsökare och arbetsgivare
Minimera risken för felrekryteringar
Förvandla potentiella kandidater till företagets största fans

5 snabba tips för att göra onboardingen till en fantastisk upplevelse för nyanställda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.