För många steg, frågor om allt för personlig information, otydligt ansökningsförfarande… Ansökningsprocesser som är långa och komplicerade leder ofta till frustration hos kandidater och så många som 6 av 10 svenska jobbsökare har någon gång avbrutit en jobbansökan för att ansökningprocessen helt enkelt har varit allt för krånglig.

Kontraproduktiv ansökningsprocess

Den gyllene regeln: Enkelhet kombinerat med effektiv kandidatkommunikation
I en tid då snabbhet, enkelhet och mobilitet är nyckeln till framgång och kommunikation flödar i hyperfart blir det allt viktigare för arbetsgivare att se över sina rekryteringsprocesser.

Kandidater förväntar sig att snabbt kunna hitta information och göra research om en arbetsgivare medan man är på språng och surfar via mobilen och man vill även kunna skicka in en ansökan via sin mobiltelefon snabbt och enkelt medan man sitter på tåget eller kanske sitter vid datorn på lunchen.

Arbetsgivare som gör det enkelt för kandidater att hitta information och snabbt lämna ett avtryck har ett klart försprång mot andra arbetsgivare som inte ännu anpassat sina verktyg för dagens jobbsökare. Arbetsgivare som dessutom håller kandidater uppdaterade löpande under hela ansökningsprocessen, oavsett om kandidaten går vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen eller ej, plockar ytterligare bonuspoäng hos sina kandidater. Det är viktigt att tänka på att en kandidat som kanske inte är aktuell för ett ledigt jobb idag, kan vara en framtida drömkandidat för ett annat jobb.

En riktigt bra kandidat är värd sin vikt i guld
Även i dagens snabbrörliga samhälle, där det är tydligt att det är kandidatens marknad, finns det arbetsgivare som använder långa rekryteringsprocesser som en form av ”kandidatgallrare” där man utgår ifrån att de bästa och mest motiverade kandidaterna är de som tar sig tid att gå igenom en lång ansökningsprocess och att detta indikerar på ett stort intresse hos kandidaten. I själva verket kan det istället vara så att det är dessa kandidater som inte har så många valmöjligheter och faktiskt måste bita i det sura äpplet och lägga 45 minuter på att fylla i ansökningsformulär hos en arbetsgivare.

Det tänket blir därmed kontraproduktivt i rekryteringsarbetet och man tappar de bästa kandidaterna på vägen och man får istället in ansökningar från kandidater som inte nödvändigtvis är lika kvalificerade och eftertraktade på arbetsmarknaden.

Sammanfattningsvis:
Enkelhet + Snabbhet + Mobilitet + Löpande kandidatkommunikation = En effektiv, vinnande kandidatupplevelse

Hur man garderar sig mot en kontraproduktiv ansökningsprocess eller kandidatupplevelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.