Omotiverad personal som inte utnyttjar sin fulla kapacitet är en dold kostnad för verksamheter.  Hur många av era medarbetare tror ni klagar över sitt arbete idag?  Vad kan orsakerna vara?

I min roll som karriärcoach möter jag personer som tappat motivation och drivkraft, mår dåligt och uttrycker ett starkt missnöje över arbetssituationen. Missnöjet finns på alla nivåer, chefer som medarbetare. Det visar sig ofta att de är mest frustrerade över att deras kompetenser inte kommit till sin bästa rätt. Brist på egen insikt och mod att kommunicera vad som är viktigt i arbetssituationen skapar frustration. En snabbt nedåtgående trend i den egna utvecklingskurvan talar sitt tydliga språk. Upptäcks inte denna frustration i tid är jag övertygad om att det kan leda till en sjukskrivning, alternativt en oväntad uppsägning.

CareerBuilder låg motivation

Personer söker sig till mig för att de vill få till en förändring men vet inte hur de ska göra. En del vill få stöd inför kommande utvecklingssamtal.

Som objektiv samtalspartner upplever jag att tid för reflektion gör underverk! Att prata om vad som är viktigt i arbetet och tillsammans mejsla fram en tydlig bild av medarbetarens styrkor och kompetenser ökar motivationen påtagligt. Medarbetaren blir tidigt medveten om det egna ansvaret, blir handlingskraftig och vågar kommunicera med sin chef om att hitta en ny lösning. Ofta öppnar sig nya utvecklingsvägar på befintlig arbetsplats, ibland leder det till att medarbetaren söker sig vidare externt. Win-win för bägge parter?

Tänk om de nedåtgående utvecklingskurvorna kan upptäckas i tid! Det finns mycket motivation och drivkraft att hämta här! Jag upplever att utvecklingscykeln varierar beroende på generation. I snitt tar det mellan 2-5 år innan utvecklingskurvan börjar falla, där den yngre generationens otålighet är påtaglig. En utmaning för många verksamheter som vill behålla sina unga talanger.

Varför inte erbjuda ett internt ”omställningsstöd” efter en tid som anställd, där medarbetarna ges tid att få stanna upp, lyfta blicken, göra en kompetenskartläggning och reflektera över nästa steg i arbetslivet.  Med en vetskap om att detta stöd erbjuds hos arbetsgivaren skulle det kunna skapa större delaktighet, minska kostnaderna för sjukskrivningar och onödig personalomsättning. Att motivationen ökar har jag sett många bevis på.

Är rätt person på rätt plats hos er?  Kan ett omställningsstöd vara en åtgärd innan det blir ett akut problem med sjukskrivning som följd?

Hör gärna av er om ni vill höra mer om hur jag jobbar.

Vi hörs snart igen.

Lena Severin
cert. ICF Coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se
               


Lena Severin

Lena Severin är certifierad ICF coach och karriärcoach och driver Reflect Coaching. Hennes fokus är att få människor att komma till sin bästa rätt i arbetslivet. Med nyfikenhet och engagemang coachar hon sina klienter till att bli mer målinriktade, ansvarstagande och stärkta i sina arbetsroller och framtida karriärval. Genom att bli mer medveten om sina färdigheter, styrkor, beteenden och drivkrafter frigörs energi och motivationen ökar. Coachingen bidrar till en resa i personlig utveckling där både verktyg och övningar kan användas under resten av livet.
Se även: www.reflectcoaching.se

Kan sjukskrivning vara ett tecken på outnyttjad potential?
Märkt på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.