HR-ordlistan: Jobbdistribution

 

Jobbdistribution definieras enligt HR som ”strategisk distribution av platsannonser till olika jobbsajter och rekryteringskanaler”.

Platsannonser, lediga jobb, har historiskt sett publicerats manuellt i olika rekryteringskanaler. Att publicera en eller flera platsannonser manuellt är både tidskrävande och inte sällan krångligt. Moderna rekryteringsverktyg erbjuder idag tidsbesparande funktionalitet för effektiv automatisk distribution av platsannonser. Med denna funktionalitet kan en jobbannons publiceras på ett flertal jobbsajter, nischade rekryteringskanaler och sociala medier med endast ett fåtal klick.

En effektiv strategi för rekryteringsannonsering och distribution av platsannonser föregås ofta av en data-analys för att identifiera de mest effektiva rekryteringskanalerna. Genom att kunna utvärdera vilka rekryteringskanaler som levererar de mest kvalificerade kandidaterna kan distributionen av lediga jobb optimeras. Därmed kan även lågpresterande rekryteringskanaler exkluderas och företaget optimerar på så sätt sina rekryteringsinvesteringar både på kort och lång sikt.

 

Du kanske även är intresserad av:

HR-ordlistan: Rekryteringsverktyg
HR-ordlistan: Internationella nyckeltal (Key Performance Indicators) för HR
HR-ordlistan: Rekrytering via sociala medier
GUIDE: Snart dags att välja rekryteringsverktyg?
5 myter om rekryteringsverktyg

HR-ordlistan: Jobbdistribution
Tagged on:     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.