I mina tidigare blogginlägg på CareerBuilder för Arbetsgivare har jag skrivit om motivation hos oengagerad personal och betydelsen av värderingar i verksamheten. Idag ligger fokus på hur man får nyanställda chefer att snabbare axla sin roll. Det gäller även vid internrekrytering.

Nu börjar en ny hösttermin och det är mycket som ska på plats. Produktionshjulen har börjat snurra igen och det gäller att få med alla på banan. Tempot i arbetslivet har trissats upp och prestationskraven på personalen är höga. Idag förväntas snabba resultat.

CareerBuilder för Arbetsgivare - Onboarding

En del har sökt nya jobb under våren. Några har haft tid att fundera över sommaren och är kanske på gång att säga upp sig. Nyanställda ska tas emot och komma in i sina nya roller, och förväntningarna är höga. En effektiv infasning av ny personal är otroligt viktig!

Det här ställer även höga krav på nyanställda chefer och nyckelpersoner? När förväntas man leverera i rollen som chef?

Som coach möter jag en del chefer som berättar att de haft egna dåliga erfarenheter av mottagandet vid nyanställning. Introduktionen har ibland varit obefintlig, närmsta chef har inte varit tillgänglig och känslan av att hamna fel från början är påtaglig. Man har tidigt blivit lämnad åt sitt öde. Vad ger det för signaler om företaget?

Onboarding är ett smidigt sätt att få nyanställda chefer och teamledare att snabbt och effektivt komma in i den nya rollen. Det blir ett komplement till introduktionen. Den nyanställde blir snabbare medveten om vad som krävs och stöttas för att framgångsrikt utveckla beteenden i rollen som ledare.

Om introduktionen står för fakta kring företaget och arbetsuppgifterna står onboarding för stöd, kunskap om och förståelse för gruppdynamiska processer och vikten av att snabbt bygga relationer.

En person jag träffat internrekryterades till en ledarroll. I rollen ingick personalansvar för drygt 30 personer. Igen tidigare ledarerfarenhet fanns. En snabb tillsättning gjordes med höga förväntningar på rollen.  En uppgift som skulle få den mest erfarna chefen att fundera på rimligheten. Ett onödigt ineffektivt sätt som kan skapa oro och osäkerhet.

Tillsammans har vi jobbat med onboarding under 4 månader och ett påtagligt lugn har lagt sig hos den nytillsatte ledaren. Motivationen att snabbt vilja komma in i rollen, den nya insikten om egna och andras beteenden samt det egna ansvaret för att lyckas har varit en stark drivkraft. Att se en potential växa fram på så kort tid har varit otroligt stimulerande att följa.

Att skapa ett positivt första intryck bidrar till goodwill.
Kanske onboarding vid nyanställning kan väga tungt i marknadsföringen för att locka till sig talanger?

Hur gör ni idag på ert företag?

Välkommen till en spännande höst med nya utmaningar!

 

Lena Severin
cert. ICF Coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se
               


Lena Severin

Lena Severin är certifierad ICF coach och karriärcoach och driver Reflect Coaching. Hennes fokus är att få människor att komma till sin bästa rätt i arbetslivet. Med nyfikenhet och engagemang coachar hon sina klienter till att bli mer målinriktade, ansvarstagande och stärkta i sina arbetsroller och framtida karriärval. Genom att bli mer medveten om sina färdigheter, styrkor, beteenden och drivkrafter frigörs energi och motivationen ökar. Coachingen bidrar till en resa i personlig utveckling där både verktyg och övningar kan användas under resten av livet.
Se även: www.reflectcoaching.se

Onboarding – effektiv infasning för chefer
Märkt på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.