5 myter om rekryteringsverktyg

Det är inte alla som är teknikfantaster och måste testa varenda ny teknikpryl eller app på en gång. Vissa av oss är mer skeptiska till ny teknik, nya system och liknande. När det gäller affärssystem finns det även här en viss skepticism när experter, analytiker och användare diskuterar nya lösningar. Myter och missuppfattningar finns även när det gäller HR-teknik, HR-system och rekryteringsverktyg.

Vi har tittat närmare på de fem vanligaste myterna och stuckit hål på dem:

CareerBuilder - myter om rekryteringsverktyg 

Myt nr 1: HR-system och rekryteringsverktyg är endast relevant för större företag

Fel. Molnbaserade lösningar, eller SaaS (Software as a Service), är faktiskt särskilt lämpade för små- och medelstora företag. Eftersom att leverantörer av molnbaserade system ofta gör sina lösningar tillgängliga för ett större antal användare än traditionella mjukvaruleverantörer kan de erbjuda motsvarande eller bättre tekniska lösningar till en lägre kostnad. Dessutom, eftersom att systemlösningen kan ses som ”inhyrd”, behöver ett mindre företag inte oroa sig för stora kapitalinvesteringar.

Något som även blir relevant för små och medelstora företag är svårigheten att hitta kvalificerade kandidater, vilket gör det än viktigare att implementera ny teknik för att både förbättra den egna kandidatupplevelsen och mäta och analysera utvärdera utfallet på gjorda rekryteringsinvesteringar. Detta för att säkerställa att företaget syns i rätt kanaler som ger önskat resultat.

Myt nr 2: Användande av HR-system och rekryteringsverktyg kräver tekniska förkunskaper

Fel. Användarvänliga gränssnitt, lättarbetade rekryteringsprocesser med färdigskrivna mallar, automatiska påminnelser, listan på smarta och lättanvända funktioner kan göras lång. Dagens molnbaserade rekryteringsverktyg har fokus på användaren och är ofta intuitiva och självförklarande. Om företaget väljer en SaaS-lösning behövs ingen kostsam, tidskrävande teknisk implementation eller integrering med det övriga IT-systemen på företaget. Därmed behövs inte heller några tekniska förkunskaper och eventuell felsökning och uppgraderingar av rekryteringsverktyget sköts helt och hållet av leverantören. I förlängningen innebär detta maximal produktivitet för användaren och ett system som alltid ligger i teknikens framkant.

Myt nr 3: HR-system och rekryteringsverktyg är oflexibla, kantiga lösningar

Fel. Även om grundstrukturen i ett rekryteringsverktyg ofta är standardiserade så innehåller de ofta alla nyckelfunktioner som HR behöver för att vara effektiva i sitt arbete. I regel kan även funktioner kopplas på, stängas av och kundanpassas med enkelhet. Exempel på detta skulle kunna vara anpassning av rekryteringsfaser, anpassning av ansökningsformuläret eller vilken information som efterfrågas av kandidater vid ansökningstillfället. Med ett modernt rekryteringsverktyg är det dessutom enkelt att koppla på ytterligare användarlicenser, vilket innebär att organisationen snabbt kan anpassa sig till ökade behov.

Myt nr 4: Det är svårt att hantera accessnivåer för individuell tillgång till data.

Fel. I systemet kommer det troligtvis att ingå flera användarlicenser med olika acceessnivåer. Vilka medarbetare som får en inloggning, hur mycket de kan se i systemet och vad de har tillgång till att göra bestämmer du. Det finns till och med möjlighet att ge medarbetare som inte behöver, eller bör, ha direktaccess till systemet en så kallad ”eLink-funktion” där en medarbetare på HR exempelvis kan vidarebefordra en bra kandidat till en epostadress till en rekryterande chefs, som kanske vanligtvis inte loggar in i systemet. Den rekryterande chefen kan i sin tur godkänna eller ge feedback på kandidaten direkt via en länk.

Myt nr 5: Rekryteringsverktyg täcker endast vissa områden

Fel igen. Vissa leverantörer erbjuder nu rekryteringsverktyg som täcker hela kedjan i rekryteringsprocessen i ett och samma verktyg och med samma inloggning, från skapande och godkännande av rekryteringar till platsannonsering, kandidathantering och återkommunikation med kandidater och hela vägen till analys av rekryteringsprocesser och utvärdering av rekryteringsinvesteringar. Den nya tekniken gör således att användning av flera olika system parallellt blir ett föråldrat arbetssätt. Det finns många fördelar med detta: Medarbetare hålls uppdaterade snabbare, internt serverutrymme på företaget som inte behöver utnyttjas gör att systemet svarar betydligt snabbare och information och data finns tillgängligt vart än i världen en medarbetare är.

Vill du veta mer om CareerBuilders rekryteringslösningar? Våra experter berättar gärna mer, kontakta oss redan idag.

 

Du kanske även är intresserad av följande inlägg:

HR-ordlistan: Rekryteringsverktyg
9 saker att tänka på när när man väljer rekryteringsverktyg
5 teknikrelaterade flaskhalsar som skadar kandidatupplevelsen
Fem ”måsten” för den moderna karriärsidan

 

5 myter om rekryteringsverktyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.