HR-ordlistan: Rekryteringsverktyg

 

Ett rekryteringsverktyg, eller Applicant Tracking System (ATS), är ett kraftfullt HR-verktyg som hanterar ett företags rekryteringsflöde från kandidatattraktion till kommunikation med kandidater och hela vägen fram till anställning.

Rekryteringsverktyget kan installeras på en användares dator som en ”desktop-version”, men på senare tid har det blivit allt vanligare att rekryteringsverktyg är webbaserade så kallade molntjänster.

Molntjänster möjliggör bland annat snabbare, enklare och mer effektiv hantering av inkomna ansökningar samt hantering av kandidatinformation. Med hjälp av ett modernt rekryteringsverktyg kan rekryteringar skapas och lediga jobb publiceras på ett flertal jobbsajter och andra rekryteringskanaler med endast ett par klick.

Inkommande ansökningar samlas sedan automatiskt i rekryteringsverktyget, som sedan konverterar ansökan till en standardiserad kandidatprofil. Rekryterare kan då sedan jämföra- välja bland- och kommunicera med kandidater genom bland annat färdigskapade sparade e-postmallar.

Utöver dessa funktioner kan kandidatprofiler även vidarebefordras till rekryterande chefer för internt godkännande, anteckningar kan göras på kandidatprofilen och kandidater kan även flyttas till en specifik rekryteringsfas i rekryteringsprocessen.

Tidsbesparing för rekryterare och rekryterande chefer samt resursbesparing i form av förbättrade möjligheter till rapportering och analys av rekryteringsinvesteringar samt rekryteringsprocessens effektivitet ses ofta som två av de viktigaste värden av att implementera ett modernt rekryteringsverktyg i organisationen.

Se även: 9 saker att tänka på när man väljer rekryteringsverktyg

HR-ordlistan: Rekryteringsverktyg
Tagged on:     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.