I mitt förra blogginlägg skrev jag om oengagerade medarbetare och vad ni som arbetsgivare kan göra för att öka motivationen hos era medarbetare. Motivationen kommer troligen inte bums. Den behöver tid att processas fram.

Detta blogginlägg handlar om värderingar – medarbetarnas och företagets värdegrund. Här finns en nyckel till att motivera medarbetarna och ge dem förutsättningar att lyckas. Ta reda på vad som är viktigt i arbetet. Den som lever i balans med sina värderingar känner tillfredsställelse. Den som saknar balansen känner olust.

CareerBuilder för Arbetsgivare - Moitiverade medarbetare

Värderingar är numera en viktig parameter när företag rekryterar.
Hur väl stämmer företagets värderingar med kandidatens och personalens egna värderingar? Lever ni som ni lär? Medarbetarna måste få utlopp för vad de tycker är viktigt i arbetet. Annars säger de förr eller senare upp sig. För en omotiverad person gäller det att hitta tillbaka till arbetsglädjen och lusten. Ta er tid att känna in personalens värderingar. Då har ni större chans att behålla medarbetare som ställer höga krav på utveckling.

Ta er tid för individuella samtal i förtroende. Lyssna noga på det som sägs.

Ta reda på vad som motiverar och varför det motiverar. Sedan kan ni successivt öka motivationen och ställa in en ny kompassriktning i arbetslivet.


Börja så här:
Ta reda på i vilka situationer er medarbetare känt ”Flow” i en arbetet, oavsett arbetsplats. Be hen hitta konkreta situationer som skapat stark tillfredsställelse och där styrkor och kompetenser kommit till sin bästa rätt. Vilka situationer är det och vilka ingredienser har bidragit till Flowkänslan? Vi närmar oss kärnan av det som påverkar motivationen.

Vad är viktigt för era medarbetare?
Är det delaktighet, självständighet, tydlig kommunikation, internationella kontakter, bra inkomst, trygghet? Är det flexibilitet, teamwork, samhällsnytta, form och design, kreativitet, tydliga mål, ansvarstagande, ledarskap, resultat, sociala kontakter, integritet, samhällsnytta, rättvisa? Listan kan göras ännu längre. Varje medarbetare har egna önskemål och prioriteringar.  

Bygg så ett scenario om medarbetarens Drömjobb.
Vad ska det innehålla? Be medarbetaren välja ut och prioritera ungefär åtta saker. Det viktigaste först, övriga saker i fallande ordning. Varje punkt på listan måste tydligt definieras så att ni verkligen förstår varandra. Att skapa en positiv idealbild av en arbetssituation kan ge en ny start. Det ger bränsle för motivationen.

Nu tar ni listan och jämför den med den nuvarande arbetssituationen.
De saker som medarbetaren inte är tillfredsställd med i dag stryks över. Vad blir resultatet och vilka slutsatser kan dras? En lista med många överstrykningar signalerar ett stort missnöje.

Dags för nästa omgång frågor:
Vad skulle hen själv vilja göra för att förändra sin situation? Vad kan personens chef och företaget bidra med? Hur kan ni tillsammans förändra situationen till det bättre? Kommer medarbetarens kunskaper och kompetenser till sin bästa rätt? Vad skulle kunna göras annorlunda?

Den här övningen är en viktig del av kartläggningen över motivationen. Men vad händer om medarbetaren är nöjd med arbetssituationen men ändå känner sig omotiverad? Då kan det vara något i privatlivet som gnager. Ställ frågor. Lyssna.

Behöver ni stöd och bollplank för att förändra en medarbetares arbetssituation? Ta hjälp av en objektiv certifierad coach som är utbildad att processleda en förändring. Medarbetaren får stöd i att strukturera sina tankar och hjälp med att formulera handlingsplaner för att det ska bli roligare att gå till jobbet.

Vad motiverar en människa? Det går inte att se med ögat. Nej, du måste ge var och en förutsättningar att själv tala om det och ta eget ansvar!

 

Lena Severin
cert. ICF Coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se
               


Lena Severin

Lena Severin är certifierad ICF coach och karriärcoach och driver Reflect Coaching. Hennes fokus är att få människor att komma till sin bästa rätt i arbetslivet. Med nyfikenhet och engagemang coachar hon sina klienter till att bli mer målinriktade, ansvarstagande och stärkta i sina arbetsroller och framtida karriärval. Genom att bli mer medveten om sina färdigheter, styrkor, beteenden och drivkrafter frigörs energi och motivationen ökar. Coachingen bidrar till en resa i personlig utveckling där både verktyg och övningar kan användas under resten av livet. Se även: www.reflectcoaching.se

 

Vad påverkar motivationen hos medarbetare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.